Många av dagens naturliga miljöer är i dag under stort tryck från mänsklig påverkan. Vi släpper ut mängder med koldioxid för att fylla vårt energibehov, och utsläppskurvan går fortfarande uppåt. Detta trots att en enad klimatforskarkår säger att vi måste vända utsläppskurvan neråt senast år 2020 för att undvika stora skador på klimat och miljö. Här nedan listar vi ett antal saker du som privatperson kan göra, för att minska ditt avtryck på klimatet.
Sluta flyga
Enligt Naturvårdsverket släpper det svenska folket ut lika mycket växthusgaser genom sitt flygande som Sveriges hela personbilstrafik. Lunds Universitet gjorde en studie år 2017, där man kom fram till att flygstopp var ett av de fyra bästa livsstilsvalen man kunde göra för att minska sitt klimatavtryck. Att flyga är det mest utsläppsintensiva man kan göra som privatperson. För att vi ska kunna begränsa jordens medeltemperaturökning till under två grader, måste utsläppen per person ligga på ett till två ton koldioxid per år. En resa från Stockholm till Las Vegas släpper ut 2,8 ton ton koldioxid per person. Vi kan alltså se att det är ohållbart att resa med flyg, särskilt transatlantiska flygresor. Ett alternativ för den som vill spela på casino utan att flyga till ett annat land, är att besöka Bonuskod Unibet i stället.
Ställ bilen, åk kollektivt
Studien vid Lunds Universitet som vi nämnde tidigare visade att ett annat bra sätt att minska sitt klimatavtryck är att ställa bilen. Om man väljer att leva bilfritt och till exempel resa kollektivt i stället, så kan man som privatperson spara in 2,4 ton koldioxid per år. För de som lever på landsbygden, långt i från bra kommunikationer, kan det vara svårt att ställa bilen. Men majoriteten av svenskarna lever i stadsregioner med goda kommunikationer och tillgång till regelbunden kollektivtrafik. Där kan vi alltså minska våra utsläpp rejält, om många fler väljer att ställa bilen.
Om det är omöjligt att helt klara sig utan bil, går det också att gå med i en bilpool. Då har man tillgång till bil när det verkligen behövs, och kan övrig tid cykla eller resa kollektivt. Vi behöver också påverka politiker så att billig, pålitlig kollektivtrafik blir tillgänglig över hela landet.
Bli vegetarian eller ät mindre kött
Enligt en ny rapport från FN:s klimatpanel IPCC, kommer det att bli omöjligt att hålla världens temperatur på en säker nivå, om vi inte ändrar våra matvanor. Hälften av alla utsläpp av metan, som är en kraftig växthusgas, kommer från boskap och fält där man odlar ris. Enligt ny forskning som publicerats i tidningen Science, skulle vi kunna minska mängden odlingsmark med mer än 75%, om vi slutade äta kött och dricka mjölk. Denna mark skulle i stället kunna användas till att anlägga våtmarker eller plantera skog, som tar upp växthusgaser från atmosfären.
Välj gröna investeringar
Vi lever i dag i ett samhälle som på många sätt är föråldrat och ur takt med tiden. Trots att vi redan i dag ser konsekvenserna av klimatkrisen, med smältande polarisar, torka och vattenbrist, så lever vi fortfarande i en värld där 80% av vår energiförsörjning kommer från fossila källor. FN:s klimatpanel IPCC har kommit fram till att om vi ska hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader så krävs det investeringar på 2,4 miljarder dollar. Den politiska viljan att göra dessa investeringar verkar dock i nuläget vara låg. Där kommer du som privat investerare in.
Den globala finansmarknaden behöver enligt Europeiska kommissionen en förflyttning av privat kapital till hållbara investeringar. Du kan flytta dina pengar du investerat på börsen, ditt pensionssparande och övriga resurser, till hållbara bolag. Det är ett kraftfullt verktyg för att hjälpa världen att ställa om. För att flytta dina pensionspengar till hållbara fonder kan du gå in på Pensionsmyndighetens tjänst ”Sök och jämför fonder”. Där kan du filtrera bort fonder som investerar i ohållbara produkter och tjänster. När det gäller dina övriga investeringar, är ett klokt råd att välja bolag som skapar nya klimatlösningar som världen behöver, eller vars verksamhet bidrar till minskade utsläpp.